top of page
ballast
PERFORMANCE (50 min) 
Reserveren
Foto Shivadas.jpg

Shivadas De Schrijver (º1990, die/hun) groeide op in een community die uit het basisprincipe “God is within you asYou” werkte, met een nadruk op jezelf te ontdekken via creativiteit. Zo kwam die als kind al in contact met lichttechnieken, kostuums, dans, theater, postproductie en ontwerp, en begon die reeds vroeg te werken als freelance graficus en retoucheur. Na een meanderend pad doorheen dansmentoren, grafische studios, kunstprojecten en documentatie in de cultuursector, herontdekte die in 2022 de expressie van hun lijf. Via bewegingstheater en Nederlandse mime vond die een veilige manier om dans te herontdekken in een andere vorm. 

© Gieljan Verhofstadt

Ballast -Een grote zitbal komt in alle stilte het podium op gerold. Anderen lichten op in een berg van zilver. Wanneer de ene bal poëtisch heen en weer rolt, op zoek naar zijn plek, komt een persoon het podium op die de bal bestudeert, die stilaan het leven in de bal ontdekt. Elk klein geluid van huid en rubber vult de oren in de breekbare stilte. Er komt meer en meer betekenis in de ballen, en het verband verandert van pril, tot intens, tot een gevecht. Hoe geraakt die hieruit? En wat gebeurt hierna?
Ballast is een solo performance waar Shivadas De Schrijver via verschillende zitballen uitbeeldt hoe we mensen uit liefde kunnen ophemelen, ons bloot geven, in conflict geraken, om uiteindelijk achter te laten. Welke delen van onze band blijft ons dan bij?
Ballast is een solo performance over het ophemelen en de latere desillusie die kan gebeuren bij verliefdheid of aanbidding. Het onderzoek begon uit de nood om een complexe relatie met Shivadas’ spirituele meester, tweede vader, mentor te verwerken en bekijken. Wanneer je de helft van je leven deelt en soms in functie stelt van iemand anders, vormt dat een identiteit die bijna niet af te schudden valt. Hoe werkt het proces van deconstrueren, van losschudden van manipulatie zonder het goede te verliezen? En wat doet dat met je eigenbeeld? Wie zijn we zonder onze mentale projecties? En hoe verwerken we de verschillende banden die we in ons leven tegenkomen en loslaten? Ballast is opgebouwd als een gestructureerde improvisatie. De scenes en ontmoetingen liggen vast. Wat dat met Shivadas doet, en hoe zich dat vertaald naar buiten, probeert die zo eerlijk mogelijk in het moment te brengen. —

Maker: Shivadas Deschrijver

Met ondersteuning van RADAR Mechelen

Meer weten over dit project? 


Instagram

bottom of page